11 virallista kieltä. Keskimääräisesti etelä-afrikkalainen osaa niistä viittä ja ymmärtää melkein kaikkia. Englanti ja afrikaans on varmaan näistä tunnetuimmat ympäri maailmaa, mutta lisäksi löytyy sesotho, sepedi, tsonga, isizulu, xhosa, ndebele, setswana, venda ja swati. Kielistä löytyy paljon samaa, mutta myös paljon erilaista. Kirjoitusasu on erilainen ja sanojen lausuminen vaihtelee. Afrikaans puhuttaessa muistuttaa ruotsia ja kirjoitettaessa osittain saksaa. Siltikin näille suomi ja varsinkin suomen sijamuodot on kuin toisesta ulottuvuudesta.
Meidän koulussa opetetaan sesothoa, isizulua ja sepediä. Muuten opetus tapahtuu englanniksi, paitsi jos on asiaa opettajalle, monet kokee sen helpompana puhua omaa kieltään. Meille vaihtareille puhutaan englantia, mutta pikkuhiljaa huomaa miten ymmärtää jo muutamia sanoja puheesta, tai tajuaa keskustelun aiheen. Keskustelu luokassa noin 30 henkilön kanssa voi sisältää viittä tai kuuttakin eri kieltä ja meteli on kova, kun kaikki puhuu toistensa päälle, kuitenkin kaikki tulee ymmärretyksi ja saa sanansa sanottua. Kaikki ymmärtävät toisiaan, mutta eivät osaa puhua kaikkia kieliä, siksi jokainen puhuu omaa kieltään, tai sitä mikä tuntuu parhaimmalta. Siispä keskustelu myös kahden henkilön kanssa voi sisältää viittä eri kieltä viidessä minuutssa.
Ho thola lefatse le seko. Finding neverland. Kotona kieli on siis sesotho ja sillä mennään myös koulussa. Siskot ja kaverit on apuna, sekä jokaikinen oppilas Jiyanassa. Kaikki on kiinnostuneita ja halukkaita auttamaan.
Huh huh! On siinä ymmärtämistä ja opettelemista. Varmasti alussa kaikki oli ihan yhtä sekamelskaa, mutta varmasti on niin kuin kirjoitit, että vähitellen alkaa ymmärtää keskustelun aiheen. Tsemppiä sinne eri kieleten keskuuteen!
VastaaPoistaMitkäs kielet ajattelit opetella :)
VastaaPoista