tiistai 30. syyskuuta 2014

Dumela Palesa!

Tshepiso, Tshepang, Kgahliso, Lebobang, Legogang, Tebello, Palesa, Bernice, Felicia ja Ntombi. Nimien opettelu on käynnissä ja homma ei oo mistään helpoimmasta päästä. Täällä nimillä on merkitys. Esimerkiksi mun siskot, Tshepiso on lupaus, Tshepang luottamus ja Kgahliso on vanhempien ylpeys, esikoinen. Mun afrikkalainen nimi Palesa, jonka sain viime viikolla, meinaa kaunista kukkaa.



Viime viikolla, 24. syyskuuta, oli heritage day. Päivä jolloin kaikilla on vapaata ja kulttuuria ja tapoja juhlistetaan. Me oltiin meidän serkuilla tolloin. Syötiin, uitiin ja kateltiin leffoja. Torstaina kouluun saikin puketua perinteisesti. Mulla oli päällä tädiltä lainattu swathi-kulttuurin mekko. 

Viikonloppu oli täynnä ohjelmaa. Lauantaina oltiin shoppailemassa vaatteita sunnuntaille isossa kauppakeskuksessa Johannesburgissa. Sunnuntaina meillä oli kaverin konfirmaatio.


Ensin oltiin kirkossa kolme tuntia, laulettiin, tanssittiin ja nautittiin. Täysin erilaista kuin Suomessa. Tämän jälkeen käytiin kotona vaihtamassa vaatteet ja lähdettiin juhlapaikalle. Juhlat täällä ei ole ihan parin tunnin juttu, vaan kun kahden maissa päästiin perille niin kotiin lähdettiin jo kymmenen aikoihin. Yleensä kotiin lähdetään puoliltaöin, mutta nyt oli sunnuntai.

 Kaksi ja puoli viikkoa takana, aika menee nopeesti. Perjantaina alkaa loma ja torstaina on koulussa Miss Jiyana-kilpailu.

lauantai 20. syyskuuta 2014

Takana on pitkä ja rankka mutta loistava viikko. Viikkoon on mahtunut paljon. Mä oon ollut jännittynyt, innostunut, väsynyt, hermostunut, odottava, iloinen ja onnellinen yhden viikon sisällä. Oon maistellu kaikkee uutta ja käynyt koulua. Asun kolmen siskon, kaksosten (-99) ja yhden vanhemman (-92), sekä äidin kanssa ja elämä on aivan toisenlaista kuin Suomessa.



Kaksosilla on tapana käydä joka ilta puoli kahdeksan maissa isoisoäitinsä luona lämmittämässä hänelle ruokaa. Täällä käydään suihkussa tai kylvyssä vähintään kerran päivässä, yleensä aamulla. Joitain ruokia syödään sormilla, ja kunnioitus vanhempia kohtaan on todella korkea. Heille annetaan ensimmäisenä ruokaa ja heitä arvostetaan kaikessa. Perjantaisin meillä on siivouspäivä, jolloin lapset siivoaa talon ja äiti pesee pyykit. Tiskivuorot menee viikoittain. 

On outoa kun kuljet kadulla ja joka ikinen katsoo, iästä tai sukupuolesta riippumatta. Ihmiset on ystävällisiä ja kiinnostuneita uudesta ihmisestä. Asun siis tummien alueella ja täällä ei juuri valkoisia näy. Koulussa kaikki katsoo ja tervehtii ja haluaa olla kavereita. Mä oon luokalla 11B joka vastaa lukion toista luokkaa Suomessa. Meidän koulussa on tällä hetkellä neljä vaihtaria ja viides tulee luultavasti ensi viikolla, ja me kaikki ollaan samalla luokalla. 




Koulu on tosi erilaista, nyt kun täällä kirjoitetaan kokeita ja muita niin oppilaat istuu luokissaan ja odottaa opettajaa, jos sellanen vaikka ilmestyisi. Kun kokeet loppuu noin kahden viikon päästä, oppilaat siirtyy luokasta toiseen opettajan luokse. Olen päässyt opettamaan mun luokkalaisille Suomea ja laskemaan matikkaa. 



Koulupukuun kuuluu joko harmaat housut tai hame, sekä sininen paita. halutessaan voi laittaa kravatin ja jos on kylmä niin villapaidan. Vaatteet silitetään joka aamu ja kengät pitää harjata puhtaiksi. On kivaa, kun ei tarvitse joka aamu miettiä, että mitä pukisi päälle. Kaikki näyttävät samalta. Luokkalaiset on tosi avuliata ja jos meistä vaihtareista joku ei tajua jotain, puoli luokkaa on auttamassa ja huutamassa ympärillä. Meidän luokassa on 38 oppilasta, mutta isompiakin on, toisen kaksosen luokalla on 55 oppilasta. 

Me tullaan kaksosten kanssa tosi hyvin toimeen ja meillä on hauskaa keskenään. Englanti sujuu koko ajan paremmin ja kaikki ympärillä olevat rohkasee yrittämään. Tää eka viikko on ollut totuttelua elämään täällä ja tähän ympäristöön. Olen mm. syönyt jo kanan kaulaa ja muita sisäosia. Se on osa kulttuuria, että lihasta otetaan kaikki irti. 


Noin kilometrin päästä kotoa on plaza, joka on vähän kuin ostoskeskus, mutta avoin ja joka kaupalla on oma sisäänkäyntinsä. Sieltä olen saanut tän viikon aikana koulupuvun, koulukamoja ja kirjojen päällystykseen tarvittavat tavarat. Ihan talon vieressä on monta pientä kauppaa, joista voi ostaa leipää ja juotavaa, sekä muuta perustavaraa. 

Suku on täällä tärkeä ja viikonloppuisin talo on täynnä tai me ollaan jossain. Mä oon osa perhettä ja lähimmät sukulaiset tuntee mut jo. Seuraava tehtävä onkin nimien opettelu.

perjantai 12. syyskuuta 2014

orientaatiota

Kaksi pitkää päivää takana. Eilinen lähti käyntiin 03:30 viimesten tavaroitten pakkailuilla ja pienellä aamupalalla. Lentokentällä vein laukun ja sain viime hetken inffoja, jonka jälkeen mentiin vielä aamukahville ennen turvatarkastukseen menoa. Turvatarkastuksen jälkeen se oli menoa. 

time to go !

Lensin siis Amsterdamin kautta Johannesburgiin. Lento lähti 07:00 Suomesta ja olin perillä Johannesburgissa 21:15. Amsterdamista Johannesburgiin tunsi olonsa nii pieneks ku lennettiin valtavien aavikoitten yläpuolella, ja vähän päiväntasaajan jälkeen koneen vieressä salamoi ja pilvet välähteli hohtavan valkosiks meiän vieressä ja alapuolella. Viimesen puolentoista tunnin aikana näky pelkkää mustaa, kunnes saavuttiin kaupungin yläpuolelle, jossa valot loisti kilpaa kuun kanssa. Täällä kuu on oikeesti keltanen. 

Tänään meillä oli orientaatio ja tutustuttiin vähän maan tapoihin, sekä puhuttiin mm. meiän turvallisuudesta. Meitä on nyt täällä noin 20 ympäri eurooppaa, jenkeistä ja meksikosta. Mun kanssa samaan townshippiin on tulossa ainakin kaks muuta tyttöä, Italiasta ja Amerikasta. 

hengissä ollaan

Pari vaihtaria haettiin jo, mutta loput lähtee huomenna perheittensä luo. Osa jatkaa matkaan Kapkaupunkiin lentäen, osa menee bussilla Durbaniin ja loput tullaan hakemaan hotellilta. Fiilikset on sekavat, mutta oon innoissani, huomenna nään mun perheen ja pääsen alottamaan elämää täällä. Sanat on välillä hakusessa ja puheeseen täytyy keskittyä. Kuitenkin kun kuuntelen välillä italiaa ja espaniaa muiden vaihtareitten keskustellessa keskenään ja oon huomannut, että se auttaa ettei täällä ole muita suomalaisia, tuleepahan ainakin puhuttua sitä englantia. 

keskiviikko 10. syyskuuta 2014

c'est la vie

C'est la vie, tosiaan. Maailma odottaa taas yhtä vaihto-oppilasta. Kohdemaana on Etelä-Afrikka ja järjestönä AFS.

                                               
                                               

                                                  

Eli oon 17-vuotias tyttö Keravalta ja kirjottelen tänne mun fiiliksiä ja mietteitä vaihtovuoden aikana. Meen siis Johannesburgii, tarkemmin townshippii nimeltä Tembisa ja matkaa on reilu 13 000 kilometriä. Jännittääkö? Tottakai, mutta oon myös innoissani. Nyt laukut on pakattu ja huomenna suunta kohti Eteä-Afrikkaa.